Florø - Rognaldsvåg - Askrova 
Fredag 24. til Sundag 26. juni 2005
(Veik - Vis - Vilter)

Veikingar på tokt
Hvert år i juni legger veikingene ut på konvoi i skjærgården utenfor Florø i Sogn og Fjordane. Før de kaster loss, svelger de nedpå en sjøsjuketablett.
Båtmagasinet, juni 2005  Tekst: Heidi Hansen  Foto: Kai Roger Vatne

BAKMANNEN: Konvoigeneral Vidar Nupen manøvrerer gavlen Baltanskjer til kais.

Ja, du leste riktig: Veikingene. De som skjelver når de får bølger under baugen. Du kjenner dem igjen på parasollen på dekk. Årets konvoi går fra Florø til Rognaldsvåg og Askrova 24.-26. juni.

Vi skrur klokka tilbake til fredag 25. juni 2004: Vinden rusker godt, og veikingene er bleike om nebbet. De har nettopp lagt ut fra Florø. Målet er Stavang, noen nautiske mil sørøst.

Det går ikke spesielt fort. Vidar Nupen danner fortropp med gavlbåten Baltanskjer. ”Toff, toff, toff” lyder det fra motoren. Vi går gjennom S-en, et synålstrangt sund som ender i Blindebukta. I dårlig vær har mange båtførere valgt feil kurs gjennom S-en og kjørt seg på land i Ausa. Derav navnet.
 
SKREKK OG GRU: Konvoiens første dag starter med kraftig vind. Veikingene er bleike om nebbet. Fra venstre Annika Klocke og Kari Klocke.

Veikingkonvoien unnfanget for ni år siden. Samme året skulle det gå en båtkonvoi til Island, Shetland og Færøyene, under det barske navnet Vikingkonvoien.

Vidar Nupen og Dag Bjerk satt og harselerte med navnevalget. Plutselig lå den på bordet: Ideen om å arrangere en konvoi for veikinger; de som liker seg best i skjærgården, og gynger like mye av det som skvalper innabords som utabords. Og dem er det mange av. I toppåret 2001 deltok 220 båter.
 
IMPONERENDE: Sander Ødelien sover og aner ikke at han underholder hele konvoien med en helt umulig kombinasjon av plystring og snorking.

Lørdag våkner Kari Klocke med et smil og konstaterer at her er det litt av hvert å gjøre for en som jobber i helsevesenet: Kvelden før var det kaidans i Stavang. I nabobåten ligger Sander og snorker, stadig rødere i kinnene under den stekende solen. Kari klatrer over ripa og smører ansiktet hans med solkrem. Kari "Florence Nightingale" ser seg omkring og nikker fornøyd. Så setter hun seg til å spise frokost sammen med søsteren Annika Klocke.

– I dag er stemningen annerledes. Folk er slitne, men veldig, veldig fornøyde. Det beste med Veikingkonvoien er disse morgenstundene med stekt bacon og gitarspill, sier de.

Ut på søndagen annonserer Alv at han er trøtt.

– Det er best å komme seg herifra, sier han og forsøker å bakke Trygven ut mellom båtene. Han klarer akkurat ikke å snike baugen forbi. Sakte glir Trygven tilbake til utgangspunktet, som om han slettes ikke var borte dette lille øyeblikket.

– Jeg kommer meg visst ikke herifra, sier han og slår ut med hendene. Sånn er det bare med Veikingkonvoien. Mer om den på www.veikingkonvoien.com

Tekst: Heidi Hansen  Foto: Kai Roger Vatne

 

 

 

 

 

 

1998 Florø-Stavang-Askrova

 

 

Veikingkonvoien
Brandsøy,  6900 Florø.   Tlf: 97536021 eller 90505161
E-post: post@veikingkonvoien.com    Web:  http//www.veikingkonvoien.com 

Revidert: 31.03.03 av  © Linken