Florø - Stavang - Eikefjord
Fredag 25. til Sundag 26. juni 2010
(Veik - Våryr  - Viljesterk )

"Aldri meir Veiking konvoi innom fyrlykta i Stavang"

"Gnitne" Veikingar som ikkje ville betale hamneavgift, har skapa harme og misnøye hjå Anders Haave som er den lokal tilskiparen i Stavang. Han lover "Aldri meir Veiking konvoi innom fyrlykta i Stavang". Ønsker  heller ikkje besøk av fleire egoistiske Strandgate folk med dyre båtar til bygda.

Veikingkonvoien, 27. juni 2010,

Idylliske Stavang har helt frå starten gjevnleg vert vitja av Veikingkonvoien. Bygda har vert eit populært stopp der Anders Haave i alle år har tatt vel i mot sine gjester. Men i år vart misnøya stor då konvoi deltakarane blei krevd for kr 300,- i kaiavgift i Stavang.


På heile 90 tallet gjekk det årvisse båt konvoier frå Florø til mange spennande plasser. Mange av oss drøymde om å få være med, men for kvat år som gjekk ble draumen meir og meir uverkelig. Kvert år som gjekk for konvoiane lengre, båtane vart større og det vart meir og meir kostbart å være med. Me innsåg at denne væra fekk me aldri ta del i.

Derfor blei i 1997 Veikingkonvoien skipa som eit motstykke til dei store og kostbare konvoiane der størrelse på båtar og kapital satte grensa for kem som kunne få bli med. Det blei det vedteke at konvoi avgifta skulle følge Postverkets portotakster for A post, og fyste året blei ho satt til kr 3,70. med det håp om at alt frå den enkle farkost, enten dei rodde, padla eller brukte motorbåt såg seg råd til å kunne dra. Lite tenkte vi då på at Posten ikkje heldt seg til vanlig konsumpris indeks. Dei har pressa prisane sterkt oppover nesten kvart år. Konvoi avgifta har på desse 13 åra dessverre blitt auka med heile 243,3% og er no kommen opp i heil kr 9,-pr båt.

Heile budsjettet kolapsa.
Det vakte derfor stor vantru, fortvilelse då dei i tillegg blei avkrevd for kr 300,- i hamneavgift i Stavang.  Var dette sant? Ein tok fram mobiltelefonen og begynte å regne. Han fant ut at prisauken frå året før var på heile 3.343,3%. Uroa spredde seg.

"
Ka hvis Eikefjoden då ville gjere det samme"?
Då ville prisstigningen nkludert konvoiavgifta på 9,- berre sidan i fjor være på 6.766,7 % .  Finnes det ikkje regla for slikt?

Og regner ein seg frå starten i 1997 ville dette utgjere heile 16.459,5% auke. Kor ville dette ende?

Samtalane gjekk høgt og lågt i båtane. Nokon var arg, andre fortvila. Ka skulle dei no gjære? Heile budsjettet deira hadde kollapsa. Sku dei snu og reise heim att? Med kr 270,-  i tillegg for å gå på dans såg dei fleste seg nødde til å bli sittande i båtane sine. Då prisen på dansen etter kvart blei satt ned til kr.100,- turde nokre seg på land for å svinge seg i sumar natta til tonar av Nybø Band.

Aldri meir
For den lokale tilskiparen Anders Haave blei dette ikkje særleg innbringande verken av peng, sympati eller stas, I ein bosshaug på kaia i Stavang stod ein vonbråten Anders og såg etter dei "gnitne" Veikingane som for ut gjøna fjorden. Då dei forsvant under Stongasund Brua på veg til Veikefjord svor han..

"Ein ting veit eg så lenge det går blod gjennom mine årar, og eg har nåke eg skulla ha sagt i bygda vår, Aldri meir Veiking konvoi innom fyrlykta i Stavang"

Debatten fortsatte i nettutgava til Firdaposten
Dette skapte en stor debatt på nettutgåva til Firdaposten.  Noko av det er genngitt her.

==============================
All honnør til grendalaget i Eikefjorden for et meget bra gjennomført arrangement.
Kaktusen sender vi til Stavang…
Kenneth F.
søndag 27. juni kl 14
--------------------------------------------
300,- spenn i kaiavgift??? I alle dager, er ikke Stavangfolket glad i besøkende lenger?
John-André L.
søndag 27. juni kl 15
--------------------------------------------
Hei takk for katusen:) Er sikkert fortjent, eg tapte berre rundt kr. 50 000 det bekymrar meg ikkje men det som, eg synest er trist. Er at Norske båteigarar, oppfører seg verre enn Tyske Turistar, fyller havna i Stavang med søppel og kotolettbein frå Rema 1000. Sjølv Visebrannmeisteren som eg alltid har respektert reagerte, på prisen min ang. havn avgift.

Ein ting veit eg så lenge det går blod gjennom mine årar, og eg har nåke eg skulla ha sagt i bygda vår, Aldri meir Veiking konvoi innom fyrlykta i Stavang, unntatt dei som låg i telt i hagen i Haavetunet og Standølingane som betalt inngang på dansen (Nybø band).

Ein plass går grensa for toskeskap, kos dokke vidare i Veikingfjord og andre plassar. Snakte med Nupen kl 1534 i dag han ca 50 båtar i Veikingfjord i Stavang var det 94 kl 0135 natt til Lørdag, men som eg sa til Nupen slutt, stopp i tide min gode venn.

Til slutt kjære Strandgate folk, fortsett å handle i Førde fortsett og være egoister, forsett å klage, håper eg ikkje ser dere meir i dykkar dyre båtar i Stavangf.
God sommar. Anders Haave
Anders H.
søndag 27. juni kl 20
--------------------------------------------
Fred, Frihet & Alt Gratis
Hans-Jacob S.
søndag 27. juni kl 21
---------------------------------------------
Nei unnskyld meg Anders H, jeg var ikke deltaker på årets veiking men at du forventer respekt av deltakere på veikingen så krev ikke 300 kr i kaiavgift på noe som har vært gratis tidligere… og deretter 200 kr på dans… man tjener ikke penger på å robbe folk før de er lagt til havn… Tror nok det aldri blir veiking konvoi i Stavang igjen om du hadde ønsket det skal jeg si deg, du hadde en unik mulighet til å vise frem bygda di som du ødela fulstendig…
Folkestad
søndag 27. juni kl 22
--------------------------------------------
Heilt feil kr. 300 var innkl. dans billett kr. 100 var kaiavgift, eg trenger ikkje vise fram bygda mi:) Eg respektera selfø alle, men ikkje dei som dumpar søppel og griser til og klager på det meste. God natt.
Anders H.
søndag 27. juni kl 22
--------------------------------------------
Og du skal bestemme at vi skal gå på dans?
korfor blander du inn danse billet i dette da.
Tror nok ikke så mange hadde klaget hadde du bare tatt den 100 lappen for kaia og latt dansen gå for seg selv. Tror du er ute på tynn is nå men klag på alle oss andre du er mye enklere det.
Eivind H.
søndag 27. juni kl 23
--------------------------------------------
Daaa da skjønner jeg, men da blir det enda mer feil syntes jeg ja… som Eivind sier at du betemmer at de skal gå på dansen.. du må jo skjønne at de som dumper søppel og griser til er sinte på deg. De har jo aldri opplevd dette før i en veiking.
Folkestad
mandag 28. juni kl 08
--------------------------------------------
Ikke annet å vente at det blir forsøplet når det ikke var satt ut en eneste søppeldunk.
Kenneth F.
mandag 28. juni kl 09
--------------------------------------------
Stavang har vært en flott plass å være veiking på tidligere år.. ka skjedde i år, alt har tydeligvis sviktet… sånn som eg (og de som va rundt meg) oppfattet kai avgiften så va den 300 pr båt. og hver enkelt måtte punge ut 280 spenn for dansen, som senere ble korrigert til 100 da det ikke dukket opp noe folk på dansen.. Ikke bra å bli så grådig i et ellers så bra tiltak.!
christian s.
mandag 28. juni kl 13
--------------------------------------------
Ha,snakk om sjølvskot,hjelpe meg.
Var heller ikkje klar over at tyske turister skapte misnøye i Stavang.
Du får henge opp skilt :)
Trur det blir magre år fremover om det berre er betalande Standølinger som er velkomne i Stavang.
--------------------------------------------
Look to Kalvåg,Haave-du treng inspirasjon.
Bygstad om du foretrekkjer løsninger for “isolerte innadvendte fjordtarmer”.
Å legge konvoien til Eikefjord på lørdagen måtte føre til avskalling, det var logisk og seier ingenting om arrangementet der inne.
Odd H. E. L.
mandag 28. juni kl 16
--------------------------------------------
Ja de har jaggu mykje å klage på kara.
odd h.
mandag 28. juni kl 22
--------------------------------------------
kem sikter du til odd?.
Eivind H.
tirsdag 29. juni kl 10
--------------------------------------------
50 båta i Veikefjorden? Trur du må ha bomma der du sponbaron… Rundt 100 båtar låg i Veikefjorden lørdag, kraftig feil Mr.Haave
Hans E. H.
 

Les meir på
http://www.firdaposten.no/lokalnytt/article5172904.ece

http://www.firdaposten.no/bildesamlingar/article5172918.ece

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998
Florø - Stavang - Askrova

 

 

Veikingkonvoien 1996 - 2015
6900 Florø.   Tlf: 97536021 eller 90505161
E-post: post@veikingkonvoien.com    Web:  http//www.veikingkonvoien.com

Revidert: 09.04.15